135. Dorosłe dzieci (np. kawaler) w gospodarstwie rolnym
W jaki sposób liczyć koszty stołowania i zamieszkania kawalera, który mieszka u rodziców i za nic nie płaci? Rozumiem, iż w szacunku wymienionych kosztów nie istotny jest ich „płatnik” tylko sam fakt ponoszenia kosztu. Proszę jednak o potwierdzenie.

Żywienie i zamieszkiwanie tej osoby jest sprawą prywatną rolnika. Należy go wpisać do członków rodziny, gdyż korzysta on z wypracowanego przez gospodarstwo dochodu. Jeśli nie pracuje w gospodarstwie to po prostu nie będą przy nim wykazane godziny pracy, a w kategorii pracy należy wstawić kod 5= nigdzie nie pracujący lub kod 4=pracujący wyłącznie poza gospodarstwem. Stawki podawane w punktach 3.3 i 3.4 Informacji ogólnych (KOiZ) dotyczą tylko najmu (do działalności operacyjnej i inwestycyjnej) oraz agroturystów. Nie dotyczą członków rodziny. Wyjątek stanowi przypadek, gdy członek rodziny (np. syn) pracuje odpłatnie w gospodarstwie – należy go wtedy zaliczyć do najmu stałego, a nie do rodziny – a stołowanie i żywienie jest wtedy dodatkowym kosztem jego pracy. Stawki stołowania i zamieszkiwania dla najmu i agroturystów muszą się opierać o szacunki osoby zajmującej się domem – czyli być kosztem własnym gospodarstwa. Nie mogą to być stawki z pobliskiej jadłodajni, czy hotelu.

17/06/2005