Kapustę do przerobu uszlachetniającego należy odnotować w tabeli 7 KOiZ („Zużycie produktów własnych…”) w kolumnie 14 („Przeznaczono na przerób: produkty surowe”), natomiast sprzedaż kapusty ukiszonej kodować 65-10-00 („Produkty uzyskane z przerobu uszlachetniającego”). Należy pamiętać o uwzględnieniu w zapisach poniesionych kosztów przerobu (kod 57-10-00 „Materiały do przetwórstwa roślin mające charakter kosztów bezpośrednich do wykorzystania w ramach działalności gospodarczej innej niż rolnicza bezpośrednio związanej z gospodarstwem, tzw. OGA”) oraz godzin pracy przeznaczonych na OGA. Jeżeli sprzedaż kiszonej kapusty prowadzona jest w ramach np. rolniczego handlu detalicznego, należy uwzględnić ten fakt w zapisach w tab. Informacje Ogólne KOiZ w odpowiednich podpunktach punktu 1.6.1 „Przychody ze sprzedaży produktów rolniczych”.