224. Sprzedaż tuszek wieprzowych i drobiowych
Gospodyni sprzedaje kury i brojlery z własnego gospodarstwa w postaci oskubanych i wypatroszonych tuszek. Jak prawidłowo zapisać taką operację? Podobna sytuacja jest przy sprzedaży trzody. Rolnik oddaje tucznika do uboju (usługa), a tusze sprzedaje sąsiadom.

AKTUALIZACJA 08.08.2023 Zwierzęta (tuczniki, drób) należy przekazać na przerób w tab.7 KOiZ („Zużycie produktów własnych…”). W kol. 4  „J.m.” należy wstawić obowiązującą dla danej grupy zwierząt jednostkę miary. W kolumnie „Przeznaczono na przerób”, w przypadku zwierząt, dla których obowiązującą jednostką miary są kilogramy, należy w kol.15 „produkty surowe” podać wagę, natomiast w kol. 16 „zwierzęta” – ilość przekazanych sztuk. Jeżeli przekazania dotyczą zwierząt, dla których obowiązującą jednostką miary są sztuki, należy podać  liczbę przekazanych zwierząt w kol. 16 „zwierzęta”, natomiast nie należy wypełniać kol. 15. Sprzedaż tusz i rąbanki należy ewidencjonować w tab. Wpływy KWiW kodem 67-71-00 „Mięso surowe”. Usługę uboju należy odnotować kodem 71-21-90 „Pozostałe usługi specjalistyczne do produkcji zwierzęcej”.

05/02/2007