116. Kod włoszczyzny sprzedawanej w pęczkach
W jaki sposób należy zakodować sprzedaż włoszczyzny, gospodarstwo pęczkuje własne warzywa? Czy nie powinno się wprowadzić kodu włoszczyzny?

Sprzedaż włoszczyzny należy zakodować kodem 61-7*-39 („Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste”). W skład włoszczyzny wchodzą bowiem: marchew, pietruszka, seler – wszystkie warzywa korzeniowe i bulwiaste. Do tego dochodzi jeszcze por zaliczany do warzyw liściastych i łodygowych oraz sporadycznie (nie zawsze dodawana do włoszczyzny) kapusta włoska –również zaliczana do roślin warzywnych liściastych i łodygowych. Ponieważ większość składników włoszczyzny (właściwie z wyjątkiem pora) zaliczana jest do warzyw korzeniowych i bulwiastych, podejmując taką decyzję (jak wyżej) nie zrobimy dużego błędu.

17/06/2005